Razstava “Podobe Balkana. Identiteta in spomin v dolgem 19. stoletju” 

(Ljubljana, 9. april-25. avgust 2013, Narodni muzej Slovenije)   

  Narodni muzej Slovenije v Ljubljani 8. aprila 2013 ob 18. uri odpira potujočo razstavo “Podobe Balkana. Identiteta in spomin v dolgem 19. stoletju”.

  Slovesno odprtje razstave bo potekalo v času srečanja Sveta kulturnih ministrov držav jugovzhodne Evrope v Sloveniji. Navzoči bodo generalna direktorica Unesca Irina Bokova, minister za kulturo Republike Slovenije Uroš Grilc, predsednik Mednarodnega sveta muzejev (ICOM)Hans-Martin Hinz in direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Ravnik. Odprtja se bodo udeležili tudi vsi kulturni ministri držav jugovzhodne Evrope.

  Razstava Podobe Balkana. Identiteta in spomin v dolgem 19. stoletju, je mednarodni projekt, nastal na pobudo Unesca, ki je združil 12 nacionalnih muzejev iz jugovzhodne Evrope in od drugod pri pripravi potujoče razstave, ki prikazuje oblikovanje in razvoj modernih narodov na tem območju v dolgem 19. stoletju (po Hobsbawmu).

  Zgodbe in razstavljeni predmeti muzejev iz Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, s Cipra, iz Črne Gore, Grčije, s Hrvaške, iz Makedonije, Nemčije, Romunije, Slovenije in Srbije prikazujejo posebnosti, zaradi katerih so narodi enkratni, hkrati pa razstava razkriva, da je zgodba vsakega naroda neločljivo povezana in prepletena s skupno zgodbo območja, ki je ključna tudi za razumevanje današnjega sveta.

  Razstava temelji na osmih tematskih sklopih, ki razodevajo skupne temeljne procese in izkušnje, skupne značilnosti ter zgodovinske povezave, tudi s preostalo Evropo.

  Tematski sklopi so: Življenje v starem svetu; Potovanje, komunikacije; Nov družbeni red in vzpon srednjega razreda; Ustvarjanje in širjenje znanja; Zemljevidi; Izrabljanje zgodovine, ustvarjanje

junakov; Javna praznovanja; Podoba naroda. Razstavo skleneta tematski uvod o kulturi pitja kave in, za konec, film “Čigava pesem je to?” (Adela Peeva, 2003).

 Za otroke in mladino je Narodni muzej Slovenije pripravili delavnice, ki bodo spodbujale ustvarjalnost in spoštovanje drugačnosti.

Ob razstavi je izšel katalog v angleškem in slovenskem jeziku. 

leaflet Imagining the Balkans 

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)