Strokovna ekskurzija »Po poteh Primoža Trubarja v Nemčiji (RothenburDeredingen/Tübingen – Kempten),12-14 oktober 2007

1. DAN: Odhod je predviden iz Ljubljane okoli 02.00. Vožnja mimo Maribora po najkrajši poti preko Avstrije v smeri Nemčije, Münchna in Rothenburga nad Taubero. Zgodaj  popoldan bomo prispeli v Rothenburg, eno najslikovitejših nemških mest, ki ga letno obišče do tri milijone turistov. Znano je po čudovitem obzidju in t.i. »mojstrskem požirku« njihovega župana, ki je v tridesetletni verski vojni rešil mesto pred uničenjem. Gre za najslavnejše mesto ob romantični cesti. Prva naselbina z imenom Detwang (kakor se še danes imenuje mestna četrt) se je pojavila že leta 960.

Leta 1274 je Rothenburg dobil status svobodne kraljevega mesta in še danes se ozke ulice vijejo ob znamenitem obzidju ter očarajo slehernega obiskovalca. Trubarjeva špitalska cerkev stoji v spodnjem koncu mesta. V spokojni, gosposki tišini zelenice ob cerkvi bomo postali pred Trubarjevo spominsko ploščo. Seveda si bomo ogledali tudi ostale znamenitosti Rothenburga (znamenita gotska mestna hiša iz 13. stol., na katere zvonik se bomo povzpeli po 220 stopnicah – razgled je čudovita nagrada za vspon; Kriminalmuseum – muzej prikazuje 100 let razvoja evropskega prave, zakonodaje, različnih naprav za  mučenje… kot npr. poseben mučilni stol za peke, ki so nepošteno pekli premajne hlebce kruha,…). Nastanitev v hotelu v Rothenburgu (ob obzidju starega, romantičnega mestnega jedra, večerja v tipičnem, prijaznem Gasthofu Zum Rappen ob hotelu. Morda še sprehod po zasanjanem mestu, ki predstavlja enega najbolj obiskanih, romantičnih krajev v Nemčiji? Nočitev.

2. DAN: Zajtrk. Vožnja do Tübingena. V kraju z 8000 prebivalci študira 25.000 mladih in mestece sodi  med najslikovitejše srednjeveške bisere v Nemčiji. Vsak zid bi vedel povedati kakšno zanimivo zgodbo o slovenskih študentih in učenjakih, nekdanjih soustvarjalcih te univerze – ne le o Trubarju, tudi o Dalmatinu in drugih. Mesto očara s svojim odlično ohranjenim srednjeveškim karakterjem (gotska samostanska cerkev, grad Hohentübingen, Marktplatz, borza, evangeličanski samostan,…) V Deredingenu, predmestju Tübingena stoji cerkev Sv. Gale in po Trubarju poimenovan farni dom. Po znamenitem možu sta poimenovana tudi spomenik in dolga ulica. Leta 2000 se je tem pomnikom pridružila še spominska ploščad na nekdanji Morhartovi tiskarni v gosposkem, grajskem središču mesta. Če nam bo sreča mila in bo hiša na Burggasse 1 odprta (za lažjo orientacijo – v hiši je  danes irski pub), se bomo spustili globoko v klet in postali v prostoru, kjer sta bili pred več kot 450 leti natisnjeni naši znameniti knjigi. Popoldan sledi še kratek postanek Bad Urachu. Mesto s tisočletno zgodovino krasi mestni grad iz l.1443, samostanska cerkev Sv. Amandus,… Mesto je relativno kasno začelo izkoriščati termalne vrelce. Danes pa si je Bad Urach pridobil status priznanega nemškega termalnega centra. Vožnja do hotela v Ulmu. Nastanitev. Večerja. Pa lahko noč!

3. DAN: Po zajtrku kratek sprehod po centru Ulma. V rojstnem mestu Alberta Einsteina stoji tudi najvišji cerkveni stolp na svetu, kar 161 m v višino meri, do vrha pa vodi 768 stopnic. Sledi vožnja do naše zadnje postaje, Kemptna. Ob vznožje Alp se je ugnezdilo mesto, kamor se je Trubar preselil 1553 in v njem živel do 1561. S prebivalci tega dve tisočletji starega kraja je Trubar živel v globokem medsebojnem spoštovanju. Spominska plošča pri cerkvi sv. Magnusa je že zelo stara in nekoliko skrita, slovenska javnost ve zanjo šele od Drugega Trubarjevega zbornika 1952 naprej. Ogledali si bomo še druge znamenitosti tega simpatičnega mesta in se zgodaj popoldne z avtobusom odpravili proti Sloveniji. Domov bomo prispeli v kasnih nočnih urah

(Skupno 1.128 obiskov, današnjih obiskov 1)